Przedszkole nr 364 Pod Tęczą
w Warszawie

Jadłospis

 

  ŚNIADANIE I i II  OBIAD PODWIECZOREK
20 styczeń 2020
poniedziałek  Pieczywo żytnie z masłem, kakao, szynka, żółty ser, ogórek kiszony, rzodkiewka, banan, herbatka  Bulion z piersi kurczaka, pierożki leniwe z masełkiem, surówka z marchwi z jabłkiem, herbatka rumiankowa  Bułka orkiszowa z masłem, kabanos, czerwona papryka, ogórek, sok jabłkowy z wodą 
alergeny  1, 7 1, 3, 7, 9 1
21 styczeń 2020
wtorek Pieczywo żytnie z masłem, płatki owsiane na mleku, schab pieczony, jajko, szczypiorek, ogórek, mandarynka, herbatka z szałwii  Zupa pomidorowa z ryżem,  kotlet z piersi kurczaka, zapiekane ziemniaczki, sałata z rzodkiewką i jogurtem greckim, kompot wieloowocowy  Shake jogurtowo-owocowy, podpłomyki naturalne 
alergeny  1, 3, 7 1, 3, 7, 9 1, 7
22 styczeń 2020
środa Bułeczka owsiana z masłem, kasza manna na mleku, jajko, szynka drobiowa, pomidor, kalarepka, gruszka, mięta z cytryną  Krupnik z kaszy pęczak, makaron spaghetti z sosem bolognese, mizeria z jogurtem, kompot truskawkowy  Bułeczka maślana, mleko, banan 
alergeny  1, 3, 7 1, 7, 9 1, 3, 7
23 styczeń 2020
czwartek Chleb pszenno-żytni z masłem, zacierki na mleku, jajko, szynka, cykoria, czerwona papryka, gruszka, herbatka rumiankowa Zupa krem z dyni z grzankami, pulpeciki w sosie koperkowym, kasza gryczana, sałatka z ogórka kiszonego z cebulą i oliwą, kompot śliwkowy  Ryż zapiekany z jabłkiem, polewa jogurtowa 
alergeny  1, 3, 7 1, 3, 7, 9 7
24 styczeń 2020
piątek Bagietka z masłem, kakao, wędlina podsuszana, żółty ser, pomidor, rzodkiewka, jabłko, mięta z cytryną  Barszcz czerwony, paluszki rybne, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej, kompot truskawkowy  Kluseczki kładzione z serka homogenizowanego z miodem i cynamonem
alergeny  1, 7  1, 3, 4, 7, 9 1, 3, 7

 

ŚNIADANIE I II

OBIAD

PODWIECZOREK

13 styczeń 2020

Poniedziałek

Pieczywo pszenno-żytnie z masłem, mleko, szynka, ser żółty, papryka, cykoria, herbatka z cytryną

8.30 - 14.00 Wycieczka: bułeczka drożdżowa, banan

Ok godz. 14.30 - 15.00 obiad: Zupa jarzynowa z pulpecikami drobiowymi, naleśniki z jabłkiem i  jogurtem naturalnym z wanilią, herbatka

Alergeny

1, 7

1, 3, 7, 9

 

14 styczeń 2020

Wtorek

Bułeczka orkiszowa z masłem, kakao, jajko, szynka drobiowa, ogórek, pomidor, mandarynki, herbatka z szałwii

 Zupa ogórkowa z ziemniakami, bitki wieprzowe, kasza jęczmienna, buraczki, kompot truskawkowy

Trufle czekoladowe z płatkami owsianymi, mleko, banan

Alergeny

1, 3, 7

1, 7, 9

1, 7

15 styczeń 2020

Środa

Pieczywo żytnie z masłem, kasza jaglana na mleku z płatkami migdałowym, jajko, szynka, papryka, ogórek kiszony, gruszka, herbatka rumiankowa

Rosół z kluskami, farsz mięsny z sosem chrzanowym, ziemniaki z koperkiem, marchewka gotowana, kompot wieloowocowy

Racuchy z jabłkiem, lemoniada 

Alergeny

1, 3, 7

1, 7, 9

1, 3, 7

16 styczeń 2020

Czwartek

Pieczywo żytnie z masłem, zacierki na mleku, schab pieczony, jajko, ogórek, cykoria, banan, mięta z cytryną

Zupa krem cebulowa z groszkiem ptysiowym, zapiekanka z ryżu z udźcem indyka i warzywami, sałatka z cykorii z pomarańczą, kompot śliwkowy

Makaron z polewą jogurtowo-truskawkową

Alergeny

1, 3, 7

1, 3, 7, 9

1, 7

17 styczeń 2020

Piątek

Bułeczka żytnia z masłem, mleko, szynka, żółty ser, pomidor, ogórek, gruszka, herbatka z szałwii

Zupa fasolowa z ziemniakami, paluszki rybne, ziemniaki, gotowany kalafior, słupki warzyw (marchewka, papryka, kalarepka, ogórek), kompot wieloowocowy

Bagietka z twarożkiem z białego sera z malinami i miodem

Alergeny

1, 7

1, 3, 4, 7, 9

1, 7

 

Alergeny (podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny): SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.)

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne

GRAMATURY POSIŁKÓW

Śniadanie I i II

 

Obiad

 

Podwieczorek

 

Pieczywo

35g

Zupa

250 ml

Pieczywo

25g

masło

5g

gulasz (z sosem)

100- 120 g

wędlina

20g

wędlina

15-20 g

Kotlet z piersi indyka

65 g

ser żółty

15g

ser żółty

15-20g

udko kurczaka

80-90g

warzywa surowe

20g

warzywa (pomidor, ogórek,)

20g

pulpet

60g

pasty warzywne (z fasoli, ciecierzycy)

  

sałata

4g

ziemniak

150g

shake jogurtowy

150ml

rzodkiewka/kalarepka

4g

ryż

80-100g

sałatka owocowa

130-150g

Mleko/kakao

200 ml

kasza (jęczmienna, gryczana , kuskus)

80-100g

warzywa surowe

20g

Zupa mleczna

200 ml

makaron

80-100g

racuchy/placki z dynią

90-100 g

Owoce

80-100 g

surówka

100g

ryż z jabłkiem

 

 

 

warzywa gotowane (marchew, buraki, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa)

70g

ciasto kruche (wyrób własny)

150g

 

 

mizeria

120g

makaron z polewą jogurtową

150g

 

 

ogórek kiszony

 

wafle ryżowe

10g

Herbatka owocowa/mięta

150 ml

kompot owocowy

200 ml

sok (jabłkowy, pomarańczowy)

150-200 ml